2015. december 5., szombat

Az olvasókról (avagy nem olvasókról) 1.

Amikor a négygyermekes anyuka (úton az ötödik) panaszkodik arról, hogy milyen rossz, hogy a mai gyerekeknek már nem jelenti ugyanazt az élményt a mese, a könyv, mint annak idején "nekünk".
Amikor megkérdezem, ő szokott-e könyvtárba járni, esetleg a kicsikkel programokra, mert tök jó programjaink vannak ám, azt feleli, még akkor volt utoljára, amikor a másik épület adott otthont az intézménynek. Akkor megjegyzem, hogy az cirka tizenöt éve volt, nem reagál, gyorsan témát vált, elmeséli, hogy az óvodás kislánya tabletet kap karácsonyra.
Mint valami rossz szatíra, nem?

3 megjegyzés:

  1. Biztatásul a tablet, nem hogy valami jó könyvet adna a kezébe... Szomorú azért, hogy idáig süllyed némelyik ember, család. Ilyenkor azért örülök, hogy vannak jó nevelési példák is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mennyit olvas mondjuk nekik, nem látok annyira bele, csak azért megrendített. mellette meg le vannak szólva a "mai fiatalok", hogy mennyivel rosszabbak/kevesebbek(/bármi random negatív jelző), mint a korábbiak (ezzel amúgy totál nem értek egyet, csak folyton ezt hallom), közben az meg valahogy elfelejtődik, hogy ha nem olyannak van tanítva, nevelve, nem olyan példát kapnak, honnan vennék már azt, hogy hogyan kell viselkedni, milyennek kell lenni, milyen értékek vannak, stb?
      Igazából az egész családot sajnálom a maga módján.

      Törlés
  2. Szerintem nem a tabletezéssel van a gond, hanem azzal, hogy a gyerek mire mikor és mennyit használja. Nekem is viszonylag hamar lett egy számítógépem (7 évesen megörököltem egyet), de mindig meg kellett kérdeznem, hogy bekapcsolhatom-e és ellenőrizték, hogy mit csinálok. Ez a fajta odafigyelés a szülők részéről, úgy veszem észre, hiányzik a gyerekek életéből. És mivel a gyerek elvan ezekkel az eszközökkel, a legtöbb szülő szerintem nem fordít elég időt és energiát arra, hogy meséljen a gyerekeknek, alig vannak élményeik a könyvekkel, ezért nem érdeklik őket annyira. A "mai gyerekek nem olvasnak" gondolathoz meg annyit, hogy szerintem személyes preferancia kérdése is, hogy ki mennyire szeret olvasni, nem csak a "mai fiatalság züllése"...
    Üdv: Dóri

    VálaszTörlés